Hervonden Stad jubileum editie verschenen: 25 jaar!

Vandaag is de jubileum-editie van de erfgoed-serie Hervonden Stad gepresenteerd! Wethouder Roeland van der Schaaf overhandigde het eerste exemplaar aan de dichter Jean Pierre Rawie. De titel Hervonden Stad is namelijk ontleend aan zijn befaamde sonnet over de stad dat in de muur van het Waagstraatgebouw aan de Guldenstraatkant is uitgebeiteld.

De uitreiking vond (corona-proof) plaats in de Olle (Hervormde kerk) Kerk van Hoogkerk, waar in deze aflevering van het jaarboek een artikel aan is gewijd. In het artikel  De kostbare restauratie van de Olle Kerk in Hoogkerk (1963-1967) staan de bouwgeschiedenis en de typische restauratie van de hervormde kerk te Hoogkerk centraal.

De jubileumeditie (met voor de gelegenheid een zilveren rug) besteedt aandacht aan cultuurhistorie, monumentale gebouwen en archeologische zaken. Dat de gemeente Groningen een maatje groter is geworden, betekent ook meer erfgoed en méér onderwerpen voor Hervonden Stad!

Een greep uit de inhoud. Specifieke aandacht voor ons erfgoed op de Hondsrug gaat uit naar het Hof te Hemmen en klooster Yesse, waar vorig jaar door de Rijksuniversiteit Groningen werd gegraven. In Ondergronds Yesse geven drie kersverse archeologen tekst en uitleg bij de vondsten. In Geschiedenis van de Hof te Hemmen gaat het over de bewoning en inrichting van dit gelijknamige complex met landhuizen en een boerderij, en waaraan passanten dit archeologische terrein nog kunnen herkennen.

Verder is er aandacht voor het stedelijk bodemarchief. In Het geheim van het Groninger gebreide kinderkousje is er aandacht voor een bijzondere vondst uit de gracht van Alva’s dwangburcht, ter hoogte van de Prinsenstraat. Bij dit artikel zit een mooie thuis-activiteit: een gratis breipatroon om het 16e-eeuwse kinderkousje zelf te reconstrueren! In diezelfde gracht belandde een bijzonder uilenbekerfragment, waarover meer is te lezen in Maer ’t Voghelen gaet boven al. Tot slot besteedt Niets is wat het lijkt: papierstuc aandacht aan dit sjieke materiaal, dat onder meer in Schildwolde werd geproduceerd.

Hervonden Stad is te koop in de boekhandel en kost € 13,50.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De eeuwig wisselende hemel welfde
zich eeuwenlang boven dezelfde grond,
waar altijd anders en altijd hetzelfde
de stad zichzelf herkende en hervond;

van wat hier door de jaren is verrezen
is veel weer door de jaren neergehaald,
maar altijd werd door deze plek het wezen
van Gronings stad en ommeland bepaald,

dat, steeds als men het nieuwe met het oude
opnieuw behoedzaam in de waagschaal legt,
voor volgende geslachten blijft behouden,
wanneer ook deze muren zijn geslecht.

Jean Pierre Rawie

sonnet geschreven in opdracht van de gemeente Groningen
ter gelegenheid van de opening het Waagstraat-complex in 1996
in natuursteen gebeiteld aan de gevel westzijde, hoek Guldenstraat