Vergeten muntschat

Wat zijn het: Munten in een kruikje

Wanneer: 1498-1509 na Chr.

Vindplaats: Boterdiep oostzijde

Materiaal: Zilver

In de lente van 2009 werd aan de oostzijde van het Boterdiep een groot terrein gesaneerd en tegelijk opgegraven voor de bouw van het studentenhotel. Het terrein bevindt zich net buiten de grachten die de middeleeuwse stadskern afbakenen. Dit deel van Groningen is pas in 1625 bij de stad getrokken en door nieuwe wallen omgeven. Vondsten van voor die tijd werden echter wel verwacht, want dit terrein diende in de late middeleeuwen als “vuilnisbelt”.

Maar in de bodem bevond zich een verassing voor de archeologen. Een meter onder de huidige weg stuitte de graafmachine op een keramieken kruik. Door de kracht van de graafmachine brak de kruik open en ‘stroomden’ er honderden zilveren munten uit.

Voorovergebogen over de munten vroegen de archeologen zich af wat dit te betekenen heeft. Zoveel munten op deze plaats. Waarom? Na onderzoek bleken ze bijna allemaal in Groningen geslagen tussen 1507 en 1508.

Hoe zijn ze hier terecht gekomen? We weten het niet. Het is weer zo’n fascinerend raadsel. Wij denken het volgende. Het waren onrustige tijden rond 1530. Kleine en grotere oorlogen teisterden het gebied. Graan was duur en de onrust nam toe. De eigenaar van de munten was bang voor de toekomst. Hij voelde dat er iets op handen was. Verovering? Plundering? Uit voorzorg begroef hij zijn bezit. Handig, net buiten de stad. Op een plaats waar alleen hij het kon terugvinden. Maar iets zorgde ervoor dat hij er niet meer naar terug kon. Gestorven zonder zijn bezit ooit weer te zien. Zo lag het daar 500 jaar lang. Tot wij het vonden.

De schat bestond uit meer dan 400 munten. Het is de grootste muntschat uit deze stad ooit gevonden. Meer weten? Zie het artikel in Hervonden Stad 2012.