Afgelopen zaterdag 21 september is het nieuwste stadsmonumentenbordje geplaatst bij de oude Borgmanschool aan de Nieuwe Kijk In 't Jatstraat. Onder toeziend oog van wethouder Rik van Niejenhuis werd het bordje onthuld door de vrouw en kleinkinderen van wijlen stadshistoricus Beno Hofman. Beno was een van de drijfveren achter het stadsmonumentenbordjesproject. Het bord bij de Borgmanschool is het laatste informatiebord waarvan de tekst door hem is geschreven.
De Oude Borgmanschool
Het gebouw aan de Nieuwe Kijk In 't Jatstraat is ruim 180 jaar een plek van onderwijs geweest. In 1841 opende de Noorderbewaarschool hier haar deuren. In 1946 krijgt de school de naam De Korenbloem. Als in 1985 het basisonderwijs wordt ingevoerd, wordt er samengegaan met de Borgmanschool aan de Jacobijnerstraat, waarbij De Korenbloem verdwijnt. Onderwijs wordt er tot de zomer van 2020 gegeven. Tegenwoordig is het in gebruik als woonbestemming voor een zogeheten Cohousinggroep.
Stadsmonumentenproject
Het Stadsmonumentenproject begon in 1991. In dat jaar klopte de stichting Vrienden van de stad Groningen bij de gemeente op de deur met het idee om belangrijke, monumentale gebouwen van een informatiebord te voorzien. Het idee kon vanaf het begin op enthousiasme rekenen. Op de Open Monumentendag van 1991 werd op de Martinitoren het eerste bord onthuld. Inmiddels zijn er, met de oude Borgmanschool als nieuwste locatie, 105 borden te vinden in Stad. Met medewerking van studenten van de Hanze zijn de teksten ook in het Engels en in het Duits beschikbaar.