Deze maand is de gemeente Groningen twee stadsmonumentenbordjes rijker. Bij het “Huis de Wijert” aan de Hora Siccamasingel en het voormalige badhuis aan de Kleine Badstraat zijn vanaf heden informatieborden te vinden. Hiermee telt de gemeente inmiddels 104 van deze bordjes.
De bordjes zijn geplaatst in het kader van het Stadsmonumentenproject. Dit project dateert uit 1991 en was een initiatief van de Stichting Vrienden van de stad Groningen. Het doel van het project was het plaatsen van een “markant onopvallend” informatiebord bij belangrijke monumentale gebouwen. Voor het schrijven van de teksten werd stadshistoricus Beno Hofman aangewezen, de vormgeving en realisatie kwamen in handen van Jan van Stralen. Op Open monumentendag 1991 werd op de Martinitoren het eerste bordje onthuld. Met de twee meest recente toevoegingen meegeteld, staat de teller inmiddels al op 104.
Huis de Wijert
Op 4 november jl. heeft wethouder Chakor samen met een buurtbewoonster aan de Hora Siccamasingel het stadsmonumentenbordje voor het “Huis de Wijert” onthuld. Het bordje verwijst naar de restanten van de voormalige borg “De Wiardt” dat in de middeleeuwen op de huidige kruising van de Hora Siccamasingel en de Werumeus Buningstraat stond. Het is aan deze borg dat de wijk de Wijert haar naam dankt.
Tijdens een onderhoudsbeurt aan het eendenplateau, dat zich inmiddels op deze locatie bevond, wezen stadshistorici op de fundamenten en kelders van deze eeuwenoude borg. In samenwerking met bewoners uit de wijk heeft de gemeente een nieuw eendenplateau ontworpen. Hierbij is gekozen om de historie van de borg duidelijk zichtbaar te maken: steenkorven om het plateau heen geven de indeling van de oude kelders weer (zie onderstaande afbeelding). Om meer te weten te komen over het historische verhaal achter deze restanten kunnen geïnteresseerden vanaf heden terecht bij het gloednieuwe monumentenbordje.
Gemeentelijke bad- en zweminrichting
Afgelopen vrijdag 19 november is het stadsmonumentenbordje bij het Badhuis van de voormalige “Gemeentelijke bad- en zweminrichting” aan de Kleine Badstraat gepresenteerd. Het bordje is tot stand gekomen in samenwerking met de buurtvereniging van de Badstratenbuurt en woningcorporatie Nijestee.
De “Gemeentelijke bad- en zweminrichting” opende op 1 juni 1880 de deuren. Het bad dateert uit een periode waarin uit oogpunt van hygiëne in de grotere steden gemeentelijke badhuizen werden gebouwd. Het bad bestond uit twee delen: het betaalde deel en het vrij toegankelijke deel aan het spoor, in de volksmond ook wel het “loezenbad” genoemd. Na de opening van het zwembad de Papiermolen medio jaren 50 werd het bad gesloten. Hoe het verder met het bad en het daar bijhorende badhuis is afgelopen, is te lezen op het nieuwe informatiebordje.