Foto van Rogier Kruisman
Loading

26e editie van Hervonden Stad en Land gepresenteerd

Gistermiddag is de 26e editie van de erfgoed-serie Hervonden Stad en Land gepresenteerd. Wethouder van der Schaaf reikte de nieuwste versie van dit jaarboek uit aan twee gewaardeerde oud-redactieleden: Joris van Haaften en Hans van Gangelen. De feestelijke plechtigheid vond plaats in het oudste hofje van de stad, het Pelstergasthuis, een perfecte locatie voor de presentatie van dit historische jaarboek.

Trouwe lezers zal opvallen dat het jaarboek een nieuw uiterlijk heeft. Dit heeft alles te maken met de gemeentelijke herindeling. Met het grondgebied groeide ook de verslaglegging over archeologie, bouwhistorie en restauraties. De redactie heeft dit moment aangegrepen om het jaarboek flink uit te bouwen, inclusief een nieuwe vormgeving, een bredere opzet en een meer dekkende titel (Hervonden Stad en Land).

Een kleine greep uit de inhoud. Na de bekende rubriek In depot – uit depot en de jaarverslagen over archeologie, bouwhistorie en restauratie, vangt het jaarboek aan met een artikel over de eeuwenoude zandwegen die Haren rijk is, getiteld Zandwegen op de Harener Hondsrug. In het artikel Oorlog en kunst: Trench art staat een kunstzinnig bewerkte granaathuls uit de Eerste Wereldoorlog centraal. Deze prachtige vondst werd gedaan tijdens graafwerkzaamheden voor de zuidelijk ringweg. Ook in de binnenstad zijn wederom bijzondere vondsten gedaan. In Op zoek naar de bron wordt dieper ingegaan op een fraaie, middeleeuwse gouden kruishanger, die werd aangetroffen aan de Hoge der A. Tot slot wordt in Een uitgelezen plek voor Lezende kinderen de kleurrijke geschiedenis van een bijzonder tegeltableau van Anno Smith besproken.

Het jaarboek is te koop in de boekhandel.

Foto van Pelstergasthuiskerk

De plechtigheid werd gehouden in de Pelstergasthuiskerk. Het Pelstergasthuis is het oudste hofje van Groningen en tevens een van de oudste in heel Nederland