Uitslag dateringsonderzoek: pand van Woldringh optiek 500 jaar oud.

Bij de verbouwing van de winkel van Woldringh optiek, Herestraat 21, is dateringsonderzoek uitgevoerd naar de eikenhouten vloerbalken boven de begane grond. Hieruit blijkt nu dat deze balken 500 jaar oud zijn en daarmee is dit huis gedateerd.

Dit dateringsonderzoek is zogenaamd dendrochronologisch onderzoek. Dat is onderzoek naar de ouderdom van hout. Daarvoor zijn houtmonsters uit de balken geboord met behulp van een holle boor. De monsters die uit de holle boor komen zijn naar een laboratorium in Duitsland gestuurd. Daar is aan de hand van het patroon van jaarringen het kapjaar bepaald van de bomen waaruit de vloerbalken zijn gemaakt. De onderzochte balken dateren uit 1515 of kort daarna. Het dendrochronologisch onderzoek wijst bovendien uit waar in Europa de betreffende bomen zijn gegroeid. De meeste groeiden in stroomgebied van de Eems; één balk is afkomstig van een boom uit waarschijnlijk Zuid-Zweden.

Herestraat 21 verrees dus in of kort na 1515 tegen de noordgevel van het grote middeleeuwse pand Herestraat 23 (nu vanHaren schoenen). Het pand was toen nog niet zo hoog als nu. In de tweede helft van de 19e eeuw werd het opgehoogd tot vier bouwlagen en kreeg het de huidige gepleisterde voorgevel met versieringen boven de vensters.