Schoenen in de modder

Wat is het: Schoenen

Wanneer: 1850-1891

Vindplaats: Polder de Held, Groningen

Materiaal: Leer

Op plekken waar honderden jaren mensen wonen stapelen de verschillende vondsten zich op. De ene vondst dateert uit de Romeinse tijd, de andere uit de middeleeuwen en weer een ander uit de tijd na Napoleon. Zo ook in Polder de Held (zie ook ‘Een merkwaardige hanger’). Het meest wonderlijke bij deze opgraving was de vondst van een grote berg schoenen in de gedempte sloot naast de voormalige boerderij. Tijdens de opgraving trok men de ene na de andere schoen uit de modder. Uiteindelijk werden er 129 schoenen uit de grachtvulling gevist. De ontdekking is omgeven door vragen.

Naast de gracht waarin de schoenen werden gevonden stond een boerderij. Wat moesten die boeren met zoveel schoenen? Misschien wilde boer Klaas Jan Klaassens rond 1890 een handel in schoenen beginnen? Misschien dacht hij dat hij de mode voor was toen hij honderden schoenen inkocht? Heeft hij, toen niemand ze wilde hebben, ze allemaal in de sloot naast zijn boerderij gegooid? Of was de vrouw van Klaas Jan Klaassens een verzamelaar van schoenen, en heeft haar man ze weggegooid na haar overlijden of bij de verhuizing? We zullen het nooit weten.

Voor een ontdekking als deze is geen logisch verhaal te bedenken. Dit maakt zo’n vondst fascinerend en leuk. Het geeft je de mogelijkheid om je fantasie de vrije loop te laten. Heb je een goede verklaring voor deze vondst? Wij horen het graag! Stuur je idee in via het contactformulier of deel het met ons via twitter.