Prinsjesdag 2017: Tweede Kamerlid Sandra Beckerman draagt een Groninger geleerdenbaret.

Het Binnenhof wordt vandaag ook wel gezien als een catwalk waarop Nederlandse politici hun Prinsjesdag-outfits showen. Ingetogen, maar niet zonder statement is de rode baret die Sandra Beckerman draagt. Deze bonnet met opvallende ‘wangen’ is een getrouwe replica van de enige bewaard gebleven middeleeuwse geleerdenbaret die in 1993 is opgegraven in de beerput van de Latijnse school in Groningen. Regnerus Praedinius (1510-1559), rector van de Groninger Latijnse school, werd eveneens met een dergelijke baret afgebeeld.

Beckerman over haar keuze: “In deze baret komen enkele van mijn grote liefdes samen: Groningen, de archeologie, de wetenschap en het rood van mijn partij. Met deze baret kan ik aandacht vragen voor de onderwerpen die wij dit najaar zullen blijven agenderen: de gaswinning, de archeologie en de wetenschap”.
De originele baret is te zien in het Rijksmuseum voor Oudheden te Leiden. Een replica is te zien én te passen in de mini-expositie in de hal van het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen van 19 t/m 22 september tussen 10.00-17.00 uur. Het is samengesteld door Gemeente Groningen, Groninger Museum, Stichting Monument en Materiaal en het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Sandra Beckerman
Tussen 2007 en 2017 was Beckerman namens de SP lid van de Provinciale Staten van Groningen. Ondertussen studeerde ze af als archeoloog en promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar de steentijd-mensen van de Enkelgrafcultuur. In maart 2017 werd Sandra verkozen tot lid van de Tweede Kamer.

Enkele vondsten van de Singelstraat (1993). Daaronder de (bruin verkleurde) geleerdenbaret

Sandra Beckerman vandaag bij de Ridderzaal met een replica van de geleerdenbaret.

De mini-expositie in de hal van het Noordelijk Scheepvaart Museum.