Open Monumentendag gemeente Groningen – zaterdag 14 september 2019

Programmafolder Open Monumentendag gemeente Groningen (pdf)

Klik hier voor de Digitale Kaart Open Monumentendag gemeente Groningen 

Op Open Monumentendag in de gemeente Groningen zijn dit jaar 60 monumenten te bezichtigen. De trotse eigenaren, beheerders en gebruikers van deze panden staan voor u klaar om u te vertellen over korte of lange geschiedenis van ‘hun’ pand, over het hedendaagse gebruik en over wat hun monument zo speciaal maakt.

Het landelijke thema van Open Monumentendag is dit jaar ‘Plekken van Plezier’. In dit kader is zwembad De Papiermolen geopend en maakt u tijdens een rondgang niet alleen kennis met het zwembad, maar ook met de voormalige papiermolen en hier hier omheen ontstane buurtschapje en haar bewoners.

De Dorpskerk in Haren speelt een centrale rol tijdens de Open Monumentendag in Haren met o.a. twee themalezingen en een nostalgische mini-kinderkerkmis. In Groningen doet Huize Tavenier mee en zijn Humanitas en de vm. apotheek in de Oude Ebbingestraat nieuwe deelnemers. Geheel passend bij het thema kunt u een kijkje nemen bij de herbestemming van het Noorderbad. In Garmerwolde kunt u een wandeling maken door het Garmerwolde van 1834 en een kijkje nemen bij de voormalig melkfabriek.

Buurtschap de Papiermolen komt weer tot leven
Toen openluchtzwembad De Papiermolen in de jaren ’50 werd aangelegd, werd daarvoor een bijzonder buurtschapje van de kaart geveegd. Hoe zag dat eruit? Tijdens Open Monumentendag komt het buurtschap weer tot leven. In het zwembad maak je een rondgang langs de baden en over de zonneweide, waar je een beeld krijgt van het buurtje. Historische foto’s op groot formaat en een kleine tentoonstelling met maquettes brengen het voor even tot leven.

De expositie besteedt aandacht aan het monumentale zwembad met de recent gerestaureerde schilderingen op de tribune, de 18e-eeuwse papiermolen en natuurlijk het hier omheen ontstane buurtschapje. De rondgang eindigt met het beklimmen van de kenmerkende hellingbaan die vroeger naar de kleedkamers in het hoofdgebouw leidde. Ook de kelders van het zwembad, waar de originele én nog werkende bezink- en filterbakken staan, zijn eenmalig toegankelijk.

Routegids Papiermolen – Plek met drie gezichten (pdf)
Zie nieuwsbericht voor meer informatie over de Papiermolen.


Routegids ‘Omwegen’
De voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer vormen sinds 1 januari de nieuwe gemeente Groningen. Het gidsje ‘Omwegen’ leidt je aan de hand van vier fietsroutes door alle (voormalige) kernen van de nieuwe gemeente. Fiets door de vm. gemeente Ten Boer of Haren, of pak de hele gemeente in één keer mee. Door niet steeds de snelste weg te nemen toont het boekje je het landschap, de cultuur en de bijzondere gebouwen in onze gemeente. De routegids is op Open Monumentendag verkrijgbaar in de Martinikerk.


Centraal Informatiepunt Open Monumentendag
De Martinikerk is het Centraal Informatiepunt van Open Monumentendag in de gemeente Groningen. Kom langs voor een programmafolder!
In de Martinikerk worden boeken verkocht en staan stands van o.a. de Historische Vereniging Ten Boer, Vrienden van de Stad Groningen, Stichting Martinibeiaard, Groningen Orgelland & GSp (Studentenplatform voor Levensbeschouwing).


Comité Haren
Het programma in de vm. gemeente Haren besteedt uitgebreid aan het landelijke thema van Open Monumentendag: Plekken van Plezier. Het programma is opgenomen in de programmafolder, maar ook hier te vinden.


Programmafolder

Programmafolder Open Monumentendag gemeente Groningen (pdf)

Digitale Kaart Open Monumentendag gemeente Groningen

De meeste gebouwen zijn open op zaterdag 14 september. Sommige gebouwen zijn ook of alleen open op zondag 15 september

Deze programmafolder is gratis af te halen bij:

 • VVV op de Grote Markt
 • Openbare Bibliotheek – Oude Boteringestraat
 • Gemeentelijke loket Bouwen en Wonen, Harm Buiterplein 1
 • Gemeentehuis Ten Boer, Hendrik Westerstraat 24 Ten Boer
 • Noordelijk Scheepvaartmuseum, Brugstraat 24
 • Op Open Monumentendag zelf in de Martinikerk

Wijzigingen in het programma

 • Vanwege een begrafenis is de Lutherse Kerk in Groningen alleen open van 10.00 tot 12.00 en van 15.00 tot 17.00. Het orgelconcert om 16.00 gaat door.

 • Het Poortershoes (nr. 19) en de kerk van Garmerwolde (nr. 35) hebben aangegeven toch NIET deel te nemen aan Open Monumentendag.

 • De prachtige Bartholomeuskerk in Noordlaren is zaterdag helaas gesloten vanwege een huwelijk. Zondag 15 september is de kerk wel open van 11.00 tot 17.00. Het adres van de kerk is Lageweg 8 (en niet Lageweg 45)

 • De rondleidingen en de virtual reality presentatie bij de opgravingen bij het toekomstige Kindcentrum in Ten Boer zijn van 10.00 tot 12.00 & van 13.00 tot 15.00

 • Het Universiteitsmuseum – Oude Kijk in ’t Jatstraat 7a – doet ook mee aan Open Monumentendag, zaterdag van 12.00 tot 17.00

 • Martinikerk => De gewelfrondleidingen gaan helaas NIET door. Vanwege de plaatsing van nieuwe kroonluchters eind augustus is het boven de gewelven nog niet veilig genoeg voor rondleidingen. Wilt u graag een gewelfrondleiding? Dan kunt u terecht bij de Der Aa-kerk.

 • Het souterrain van Huize Tavenier kan helaas NIET open vanwege een verbouwing waarbij de hele vloer eruit gaat.

 • Wall House #2 is zondag 15 september ook geopend van 12.00 tot 17.00

 • Het vm. gemeentehuis van Ten Boer, Stadsweg 43, is zondag 15 september geopend van 13.00 tot 17.00.