Open Monumentendag

Open Monumentendag gemeente Groningen – zaterdag 12 september 2020

Open Monumentendag wordt iets anders dit jaar. De reden laat zich raden: Covid-19. Maar niet getreurd: maar liefst 35 monumenten zijn toch te bezoeken dankzij de betrokken eigenaren, beheerders en gebruikers. De deelnemende panden hebben maatregelen genomen om u veilig te kunnen ontvangen.

Het is raadzaam om vooraf even op de website te kijken naar de mogelijkheden bij het monument dat u graag wilt bezoeken. Voor sommige monumenten en activiteiten moet u vooraf reserveren.  De meeste panden nemen deel op zaterdag 12 september. Sommige panden zijn ook op zondag 13 september te bezoeken.  Alle deelnemers in de gemeente Groningen staan hier vermeld: https://www.openmonumentendag.nl/comite/groningen/

Dit jaar geen informatiemarkt & geen fysiek programmaboekje. Wel is er een informatiepunt op zaterdag 12 september van 10.00 tot 16.00 in het Boter en Broodhuisje van de Martinikerk.


Rumoer in de kerk van Leegkerk – Leegeweg 38 in Groningen
Het Rumoer presenteert: Lucid Extinction + guests: ‘Experimental flows whichever way the wind blows’. Soundscapes, video en spoken word. Geluidskunst in de kerk van Leegkerk: meerdere sessies tussen 12.00 en 17.00.


Naar Buiten!

Op deze Open Monumentendag in coronatijd leggen we een link met de actualiteit. Gezondheid en de stad Groningen hebben in de loop der eeuwen veel met elkaar te stellen gehad.

Doodziek worden de Groningers in 1826. Zeker tien procent van de Stadjers legt in dat jaar het loodje. De oorzaak? De Stormvloed van 1825. Die had op de ondergelopen landerijen rond de stad gezorgd voor een geweldige voedingsbodem voor de malariamug.

De Groninger ziekte van 1826 was zeker niet de eerste epidemie die Groningen trof. Cholera, tyfus en de pest: regelmatig was het raak. Ziekte en gezondheid zijn dan ook al sinds jaar en dag onderdeel van de stadsplanning. Onze stad zit dan ook vol herinneringen aan die relatie: van riool en waterleiding tot ziekenhuizen, watertorens, gasthuizen en brouwerijen.

Tijdens Open Monumentendag 2020 duiken we in deze rijke geschiedenis. Dat doen we met een bijzondere tour langs zestien (on)bekende plekken die samen het verhaal vertellen van ziekte en gezondheid in Groningen. Ga mee met een gids, doe de Gezond in de stad-audiotour of ga gewoon lekker zelf op stap en ontdek hoe ziekte en gezondheid het aanzien van onze stad hebben bepaald.

  1. Doe het zelftour: Naar buiten!

Ga je het liefst zelf op stap? In en rond de binnenstad staan tijdens Open Monumentendag 16 bordjes in de grond: een mini-tentoonstelling in de buitenlucht. Ze markeren plekken en gebouwen die elk wat vertellen over ziekte en gezondheid in Groningen. En de route? Die maak je zelf. Fietsen of wandelen: het kan allemaal.

Benieuwd waar alle bordjes staan? Bij het informatiepunt van Open Monumentendag of bij de Groningen Store in het Forum haal je een plattegrond. De bordjes staan er alleen tijdens Open Monumentendag. Ook wordt de plattegrond hier geplaatst: https://platformgras.nl/projecten/open-monumentendag-2020

  1. Anderhalvemetertours

Meer de diepte in? Drie deskundige gidsen nemen je mee langs die plekken in de stad die symbool staan voor de relatie tussen stad en gezondheid. Iedere gids kiest zijn of haar eigen route. Wat het precies wordt? Dat is een verrassing. Maar zeker is dat je na pakweg anderhalf uur weer ‘thuis’ bent.

Alle tours starten bij het OMD-informatiepunt bij het Boter en Broodhuisje van de Martinikerk. We houden de groepjes klein zodat iedereen alles goed mee kan krijgen en we goed anderhalve meter afstand kunnen houden.  Één tour gaat per fiets, de andere twee gaan te voet. Vertrek is om 11:00 uur en om 14:00 uur.

Wil je mee? Stuur een mail naar omd@platformgras.nl met het gewenste tijdstip en of je liever gaat wandelen of fietsen.  Het maximaal aantal deelnemers per tour is 10. Let op: Bijna uitverkocht!

  1. Audiotour: Gezond in Groningen

Speciaal voor Open Monumentendag maakten we een audiotour. Onderweg hoor je van alles over de relatie tussen ziekte, gezondheid en de stad. Benieuwd hoe je de tour kunt doen en downloaden? Kijk dan op de site van Platform Gras en volg de instructies. https://platformgras.nl/projecten/open-monumentendag-2020


Programma Open Monumentendag gemeente Groningen: https://www.openmonumentendag.nl/comite/groningen/

Doe-het-zelf-tour / Anderhalvemeter-tours / Audiotour:
https://platformgras.nl/projecten/open-monumentendag-2020

Informatiepunt op zaterdag 12 september (10.00 – 16.00): Boter- en Broodhuisje Martinikerk. Hier en bij de Groningen Store in het Forum zijn op Open Monumentendag de plattegronden van de Doe-het-zelf-tour: Naar buiten! te verkrijgen.