Open Monumentendag

BOEREN, BURGERS EN BUITENLUI

Zaterdag 9 september 2017 vierde Groningen haar 22ste editie van Open Monumentendag. Het landelijke thema was Boeren, Burgers en Buitenlui. Daarmee lag de nadruk op mensen en hun onderlinge economische en culturele relaties.

Ondanks het regenachtige weer is Open Monumentendag in de gemeente Groningen weer goed verlopen. Door de regen ’s ochtends kwam het bezoek laat op gang. De kerken en gebouwen buiten de stad hadden veel te lijden van het regenachtige weer en trokken over het algemeen weinig bezoekers. In totaal konden de gebouwen en activiteiten een kleine 10.000 bezoekers verwelkomen.
Net als de afgelopen jaren valt op dat veel bezoekers niet uit Groningen zelf komen. Ook veel Duitsers en buitenlandse studenten, waaronder veel Chinese studenten konden voor het eerst kennis konden maken met de Groninger Monumenten.

De speciale kaart Noar Stad – uitgegeven ter gelegenheid van Open Monumentendag – beschrijft vier historische routes langs de oude uitvalswegen van en naar de stad Groningen. In deze kaart worden telkens 14 gebouwen nader uitgelicht. Al met al leveren zij een mooi gevarieerd bebouwingsbeeld op: van landelijk buitengebied via dorpsachtige buurten naar het stedelijke centrum. De routes zijn geschikt om te fietsen. Bij de VVV op de Grote Markt is Noar Stad nog te verkrijgen.

 

PROGRAMMAFOLDER OPEN MONUMENTENDAG 2017
Programmafolder (printversie)
Leaflet (English)
Broschüre (Deutsch)