Open Monumentendag

Open Monumentendag gemeente Groningen – Levend Erfgoed – zaterdag 9 en zondag 10 september 2023

Meer informatie over het programma van Open Monumentendag in de gemeente Groningen kunt u hier vinden: https://www.openmonumentendag.nl/comite/groningen


Informatiepunt Open Monumentendag

  • Zaterdag 9 september, 10.00 – 16.30, Museum aan de A, Brugstraat 24 Groningen
  • De programmafolder is op zaterdag 9 september hier af te halen. Ook ligt de programmafolder vanaf woensdag 30 augustus bij de VVV/Groningen Store in het Groninger Forum en bij de balie van de gemeente Groningen, locatie Gedempte Zuiderdiep 98.

Onvolledig in de programmafolder

  • Bij de Noordermolen is zaterdag om 15.00 een optreden van Luna Hamelink

Speciale activiteiten en openstellingen

Volksverhalen

  • Zangeres Luna Hamelink bezingt Groninger volksverhalen die met de zee te maken hebben: zaterdag en zondag in verschillende monumenten.
  • Vertellerscollectief Kom Op Verhoal vertel Groninger volksverhalen: zaterdag en zondag in verschillende monumenten.
  • Mini-college Groninger volksverhalen.
  • Volksverhalenwandeling door Garmerwolde
  • Spinbarg: volksverhalen in film

Grunneger Toal

Echt levend erfgoed

Op stap

Muziek

Kennis opdoen

De kroeg in:

Nieuwe deelnemers:

 


Levend Erfgoed

Het thema van de Open Monumentendag van dit jaar is ‘Levend erfgoed’.  Onder dit type erfgoed vallen gewoonten, gebruiken, sociale praktijken, feesten en ambachten. Denk bijvoorbeeld aan de Groninger taal, Groninger volksverhalen, ambachten, typische Groninger eet- en drinkgewoonten als de welbekende eierbal en ranja, en de jaarlijkse viering van het Groningens Ontzet. Daarnaast vallen ook beschermde dieren- en plantenrassen onder levend erfgoed, waaronder de Groninger Blaarkop en verschillende Groninger appelrassen.

Anders dan de tastbare stenen van een monument, is levend erfgoed voortdurend in beweging en verandert het mee met de tijd én van beoefenaar tot beoefenaar. Deze tradities, gebruiken en ambachten zijn vaak onbewust al aanwezig in de monumenten, maar maken wij dit jaar nóg zichtbaarder tijdens Open Monumentendag.  Op 9 en 10 september barsten de monumenten in de gemeente Groningen uit hun voegen van levendigheid!

Veel programmaonderdelen hebben te maken met de Groninger taal of volksverhalen, maar soms hebben ze ook een heel ander thema. Dat is het mooie aan een breed thema als levend erfgoed: er is voor ieder wat wils! Bezoek een gratis flitslezing, mini-concert, voordracht of broescursus. Of neem een kijkje bij een tijdelijke tentoonstelling, luister naar verhalenvertellers of maak een volksverhalenwandeling onder begeleiding van een expert.