Open Monumentendag

Open Monumentendag gemeente Groningen – Iedereen Welkom – zaterdag 11 september 2021

Iedereen Welkom: dat is het Groningse thema van Open Monumentendag 2021. Monumentale gebouwen openen hun deuren en maken de drempel zo laag mogelijk. We bieden een afwisselend programma met daarin allerlei aspecten van diversiteit en gastvrijheid, zowel historisch als actueel van karakter.

Ontmoeting en toegankelijkheid zijn belangrijke thema’s. Groningen als plek van ontmoeting tussen verschillende mensen en culturen. Juist omdat de afgelopen periode allerlei plekken ontoegankelijk waren, kijken we er naar uit om de verhalen van de monumenten in de gemeente Groningen met je te delen.

Heb je altijd al willen weten hoe de binnenkant van dat ene mooie pand eruit ziet? Grijp je kans en kom kijken. Iedereen is welkom!

De meeste monumenten nemen deel op zaterdag 11 september. Enkele panden zijn ook of alleen op zondag 12 september te bezoeken, zoals de Synagoge Groningen. Let daarom goed op wanneer het monument dat u wilt bezoeken geopend is. Voor sommige monumenten en activiteiten is vooraf reserveren noodzakelijk! Kijk voor meer informatie over alle deelnemers op: https://www.openmonumentendag.nl/comite/groningen of bekijk hier de programmafolder bekijk de programmafolder alvast hier.


Informatiepunt Open Monumentendag

  • Zaterdag 11 september, 10.00 – 17.00
  • Boter en Broodhuisje Martinikerk (naast het terras van de Kostery)
  • Haal hier uw Programmafolder Open Monumentendag gemeente Groningen.


De Molukse Kerk in Hoogkerk

De Molukse Kerk in Hoogkerk is het recentste monument van de gemeente Groningen en doet dit jaar voor het eerst mee aan open monumentendag. Het is één van de laatste nog bestaande kerkgebouwen van de eerste generatie Molukkers in Nederland. Maak kennis met dit gebouw en de Molukse gemeentschap in Hoogkerk. Zaterdag 10.00 – 17.00, Willem Alexanderstraat 5 Hoogkerk.


Ontmoetingsfolder

Binnen en buiten de stad treffen we tal van gebouwen die symbool staan voor diversiteit en ontmoeting. Denk aan hotels, gasthuizen, theaters, scholen, kerken en natuurlijk ook ons prachtige hoofdstation. Deze kaart neemt je mee langs verrassende maar vooral ook heel verschillende plekken en monumenten die alle onomstotelijk Gronings zijn. Ondertussen geven ze door hun aard en functie op heel eigen wijze invulling aan de Groninger cultuur en diversiteit. Benieuwd? Maak dan je eigen route en ontmoet de enorme verscheidenheid van Groningen. De kaart is op zaterdag 11 september af te halen bij het Informatiepunt Open Monumentendag in het Boter en Broodhuisje van de Martinikerk (naast het terras van de Kostery).


Kerk en Toren Garmerwolde

De middeleeuwse kerk van Garmerwolde is een van de mooiste laatromaanse kerken van Groningen. In de gewelfschilderingen zijn verbeeldingen van de feesten Kerst en Pasen te zien. In de toren is die historische laag aangevuld met een hedendaagse, interactieve tentoonstelling bereikbaar via een Escher-achtige trap. Bezoekers maken onderweg naar boven en weer terug naar beneden kennis met acht Christelijke en Islamitische feesten, waarbij de achterliggende thematiek wordt belicht. Parallel aan deze tentoonstelling ‘Feest! In Oost en West’ bestaat een lesprogramma voor basisscholen dat gericht is op interreligieuze saamhorigheid. Het project is een van de winnaars van de European Heritage Awards in de categorie Educatie, Training en Bewustwording creëren. Zaterdag en zondag kunt u van 10.00 tot 17.00 een bezoek brengen aan de kerk en de toren in Garmerwolde. Vanwege Open Monumentendag is dit kostenloos.


Synagoge Groningen

Synagoge Groningen geeft in de rondleiding in de vroegere Joodse buurt uiting aan het thema ‘Iedereen welkom’. We plaatsen er echter een uitroepteken en een vraagteken achter… Iedereen Welkom!?, want de geschiedenis leert ons dat Joden niet altijd welkom waren in Groningen. Dit komt ook tot uiting in de gloednieuwe permanente expositie in de synagoge. Hier kun je met de gidsen in gesprek gaan over de tradities, geloofsbeleving en de geschiedenis. Zondag 13.00 – 17.00 en 19.00 tot 21.00, Folkingestraat 60 Groningen. Rondleiding Joodse buurt op zaterdag en zondag. Reserveren noodzakelijk! (zowel voor toegang synagoge als voor de rondleidingen)


Siebe Jan Boumaschool

De Siebe Jan Boumaschool, van stadsarchitect Siebe Jan Bouma, is sinds deze zomer niet meer in gebruik als school Neem een kijkje in dit prachtige pand in de stijl van de Amsterdamse School en leer haar geschiedenis en de plannen voor de toekomst kennen. Zaterdag 11.00 – 16.00


Kijk voor het gehele programma op https://openmonumentendag.nl/comite/groningen/ of bekijk de programmafolder alvast hier .