Open Monumentendag

Europa in Groningen – zaterdag 8 september 2018

In Europa: dat is het thema van Open Monumentendag 2018. Groningen grijpt dit thema aan om letterlijk te speuren naar Europese invloeden op het cultureel erfgoed van de stad. De reisgids Europa in Groningen leidt je langs vijfentwintig prachtige voorbeelden van Europese bouwkunst in de stad.
Meer dan 40 gebouwen in de gemeente openen hun deuren voor het publiek. Nieuwe deelnemers dit jaar zijn De Blauwe Boerderij, pakhuis De Lange Lijs, het Werkmanhuis en een Jugendstilpand. Dit jaar is het op dezelfde dag ook Open Dag van het Riool. Ter gelegenheid hiervan zijn alle drie rioolgemalen in de gemeente open voor het publiek.

DIGITALE KAART
Programma Open Monumentendag Groningen

 

Speciale activiteiten
In het kader van Europa in Groningen geven twee gidsen, een uit Kroatië en een uit Zwitserland en beide woonachtig in Groningen, een tour door de stad: welke plekken doen hen aan thuis denken en welke zijn favoriet? Verder zijn er verschillende thematische fiets- en wandeltochten: o.a. langs monumentale deuren, sporen van de Hunze en door park Groenestein.
Opgave verplicht: vanaf dinsdag 28 augustus via www.platformgras.nl/omd18

 

Reisgids Europa in Groningen
Op reis door Europa zonder de gemeentegrens te passeren, kan dat? Jazeker! Groningen zit bomvol Europese invloeden. Neem bijvoorbeeld het Stadhuis dat grote gelijkenis vertoont met het Mansion House in Londen. Of de arcade van het station dat als twee druppels water lijkt op de Koopmansbeurs van Antwerpen. En is dat nou de Martinikerk? Nee, het is de Ludgerikerk in het Duitse Norden! De reisgids Europa in Groningen leidt je langs vijfentwintig prachtige voorbeelden van Europese bouwkunst in de stad. Het zorgt voor nieuw perspectief op gebouwen die je dacht te kennen en wijst je op bijzondere details die je vast niet eerder zag. Stap op de fiets en ontdek het allemaal. De reisgids is op Open Monumentendag voor €3,- verkrijgbaar in de Martinikerk.

 

Open dag van het Riool
Open Monumentendag wordt dit jaar in Groningen gecombineerd met de Open Dag van het Riool. Zie hier voor het programma van de Open Dag van het Riool.

 

Programmafolder Europa in Groningen
Deze programmafolder is vanaf zaterdag 1 september gratis af te halen bij de VVV, het Gemeentelijk Informatiecentrum, de Openbare Bibliotheek, de gemeentelijke balies aan het Gedempte Zuiderdiep 98 en Harm Buiterplein 1 en op de Open Monumentendag zelf in de Martinikerk.

Programma Open Monumentendag gemeente Groningen (pdf)
Programmafolder (Engels)
Programmafolder (Duits)

 

Wijzigingen programma
=> Ook open: Oud-Katholieke Sint Martinuskerk, Witte de Withstraat 2: zaterdag 8 september geopend van 10.00 tot 17.00.
=> Ook open: BIM-benzinestadion, Turfsingel 16; zaterdag 8 september van 12.00 tot 16.00 geopend. Het enige nog op locatie bewaard gebleven benzinestation van de beroemde architect W.M. Dudok. Sinds 1955 kon hier getankt worden, maar sinds twee weken is dat verleden tijd. Het Rijksmonument krijgt een tijdelijke functie als expositieruimte.
=> De kerk van Leegkerk is in tegenstelling tot wat in het programma staat NIET geopend op zaterdag 8 september. De kerk is wel open op zondag 9 september van 10.00 tot 17.00.
=> De rondleiding door de Universiteitsbibliotheek van 12.00 gaat, in tegenstelling tot wat in het programma en op Twitter staat, NIET door. De rondleidingen van 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 gaan wel door.