Het gebroken zwaard

Wat is het: zwaard

Wanneer: 1200-1300 na Chr.

Vindplaats: Oude Boteringestraat, Groningen

Materiaal: ijzeren blad, leren schede, beukenhouten voering

Veel werk. Heel veel werk. Het moet dagen, misschien wel weken (en veel geld) gekost hebben om het zwaard te maken dat in de Oude Boteringestraat is gevonden. Een zwaard als deze had een grote waarde en moet tussen 1200 en 1300 gedragen zijn door een van de rijkste en machtigste mensen van deze stad. Het was achtergelaten in een kuil of gracht in een van de oudste straten van Groningen. Dat is vreemd. Vermoedelijk is het expres kapot gemaakt door er onderdelen af te hakken en het zwaard in drie stukken te breken. Misschien is dit gedaan om de eigenaar te straffen, maar waarvoor precies…? Dat zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen.

Het zwaard was bijna een meter lang en werd met één hand vastgehouden. De handgreep was stijlvol afgewerkt met hout en op de ronde zwaardknop is een x-achtig kruis ingekrast, mogelijk een eigendomsmerk. Het zwaard was aan alle kanten scherp met voorop een punt en in het midden een bloedgeul. Met dit zwaard kon je de vijand dodelijk verwonden.

Natuurlijk was de aandacht voor deze vondst groot. Ridders met zwaarden spreken tot de verbeelding. Ook wij waren erg benieuwd hoe het zwaard eruit moet hebben gezien in de tijd dat het nog gedragen werd. Daarom hebben wij een smid de opdracht gegeven het na te maken. Met alle moderne technieken was de smid dagen bezig. Stel je eens voor hoeveel tijd en moeite het de smid 700 jaar geleden moet hebben gekost…